GOCA Vlaanderen, de belangenorganisatie voor de autokeuringssector, heeft teleurgesteld gereageerd op de recente hervormingsplannen van de Vlaamse overheid. De organisatie is kritisch over het besluit waardoor automobilisten in de toekomst voor bepaalde herkeuringen niet meer naar een keuringsstation hoeven.
Minister van Mobiliteit Lydia Peeters heeft voorgesteld om bepaalde herkeuringen na reparatie te laten uitvoeren door erkende herstellers in plaats van keuringsstations. Hoewel dit bedoeld is om het proces te vergemakkelijken, uit GOCA Vlaanderen zorgen over de mogelijke gevolgen hiervan.
De sectorfederatie benadrukt dat het huidige systeem waarborgen biedt voor onafhankelijkheid, objectiviteit en onpartijdigheid — principes die diep verankerd zijn in de huidige wetgeving en keuringsvoorschriften. De strikte scheiding tussen de rol van keurder en hersteller dient als bescherming tegen belangenvermenging, waarmee de integriteit van de keuring en de veiligheid van de burger worden gegarandeerd.
GOCA Vlaanderen hekelt het gebrek aan dialoog met de sector en een uitgebreide analyse van de gevolgen van het nieuwe plan voor verkeersveiligheid, milieu en consumentenbescherming. Volgens de federatie ondermijnt dit de kwaliteit en objectiviteit van de dienstverlening, waardoor burgers uiteindelijk niet gegarandeerd zijn van verbeteringen.